Dietetyka

Dietetyka jest specjalizacją z obszaru ochrony zdrowia, którego domeną jest żywienie człowieka w zdrowiu i w chorobie. Dietetyk zajmuje się żywieniem osób indywidualnych i żywieniem zbiorowym, edukacją żywieniową społeczeństwa oraz promocją zdrowia. O dietetyku mówi się, że jest specjalistą interdyscyplinarnym, bo posiada wiedzę także z zakresu anatomii, biochemii, medycyny i psychologii.

Do zadań dietetyka należy w szczególności:

  • określanie wpływu składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka,
  • badanie produktów żywnościowych – ich pochodzenia i składu,
  • ocena wpływu, który wywierają na siebie wzajemnie produkty żywnościowe i leki stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach i stanach,
  • stosowanie zasad racjonalnego odżywiania się,
  • ustalanie planu żywienia dla osób indywidualnych i całych grup ludności,
  • planowanie żywienia dla osób w różnym wieku (od niemowląt po osoby starsze), zdrowych i chorych oraz w specjalnych stanach, np. w ciąży,
  • ustalenie jadłospisów, diet żywieniowych,
  • opracowywanie metod leczenia zaburzeń żywieniowych,
  • opracowywanie procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych i przygotowywania potraw,
  • profilaktyka żywieniowa i leczenie żywieniowe człowieka,
  • nadzorowanie prawidłowego żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.

Zapraszamy do kontaktu