Dietetyka jest specjalizacją z obszaru ochrony zdrowia, którego domeną jest żywienie człowieka w zdrowiu i w chorobie. Dietetyk zajmuje się żywieniem osób indywidualnych i żywieniem zbiorowym, edukacją żywieniową społeczeństwa oraz promocją zdrowia. O dietetyku mówi się, że jest specjalistą interdyscyplinarnym, bo posiada wiedzę także z zakresu anatomii, biochemii, medycyny i psychologii.
Do zadań dietetyka należy w szczególności:
- określanie wpływu składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka,
- badanie produktów żywnościowych – ich pochodzenia i składu,
- ocena wpływu, który wywierają na siebie wzajemnie produkty żywnościowe i leki stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach i stanach,
- stosowanie zasad racjonalnego odżywiania się,
- ustalanie planu żywienia dla osób indywidualnych i całych grup ludności,
- planowanie żywienia dla osób w różnym wieku (od niemowląt po osoby starsze), zdrowych i chorych oraz w specjalnych stanach, np. w ciąży,
- ustalenie jadłospisów, diet żywieniowych,
- opracowywanie metod leczenia zaburzeń żywieniowych,
- opracowywanie procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych i przygotowywania potraw,
- profilaktyka żywieniowa i leczenie żywieniowe człowieka,
- nadzorowanie prawidłowego żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.